Gossip Girl – I Will Always Love You

The Plot
Ini akhir cerita love triangle Serena van der Woodsen, Blair Cornelia Waldorf and Nathaniel Archibald.

The Comment
Those three names are the most famous character’s name of Cecily von Ziegesar’s novels. Ya. movietard berbicara tentang Gossip Girl. Yang TV Junkie jelas tahu dong ketiga nama ini? Jujur, movietard juga pertama kali kenal kisah ini lewat serial tv berjudul sama pada periode 2008, and hey, that’s series was fun-watch walaupun dramanya bener-bener cheesy but the dresses and cute guys won! #halah. Since then, movietard tertarik dengan novel yang menjadi dasar adaptasi series tersebut. Awalnya sih berniat membandingkan bagusan series tv atau novelnya *How dare me? I shouldn’t compare these two since we’re all know the differences, no?*.

Well, bukan membandingkan mana yang lebih baik, tetapi lebih spesifik kepada hal-hal apa aja yang berbeda dari keduanya. And the result was, I love them both! Memang ada perbedaan mendasar dari series dan novelnya, kehadiran Charles Bass yang dominan di versi series tv nyatanya hanya memainkan peran sidekick di versi novel, and do you believe, at one time, Chuck chose to be gay? *wink*. But now, since I’ve already watched Gossip Girl series at its fifth season, I’m totally sick with the story, yes, makin dipanjang-panjangin dan kok jadi terasa maksa sekali ceritanya, look alike dengan sinetron Indonesia.

Luckily, the novel has its own story. Ya, setelah dibuat sebal oleh von Ziegesar lewat Gossip Girl – Don’t You Forget About Me (2008), dimana instead of choosing between Serena or Blair, Nate justru memilih pergi keliling dunia dengan berlayar setelah mengirim pesan I Love You to both of them! yang pasti, ending seri tersebut meninggalkan para pembaca kebingungan karena merasa ‘digantung’ setelah setia mengikuti kisah mereka selama ini… the story of Upper East Side-elite’s gang was back with its finale book, Gossip Girl – I Will Always Love You (2009).

Kisah dimulai dengan seting setengah tahun sejak kisah di Gossip Girl – Don’t You Forget About Me, Gossip Girl – I Will Always Love You sebagai buku seri yang ke-13 as usual dibuka dengan tampilan posting-an Gossip Girl di gossipgirl.net yang berisi cuplikan info tentang para karakter yang telah masuk ke dunia perkuliahan. Ada Blair yang telah diterima di Yale and has a new boyfriend named Pete, Serena yang memilih untuk menunda kuliah karena masih asyik dengan dunia akting-nya, Chuck yang justru masuk ke Deep Springs, college khusus laki-laki dan… belajar bertani disela-sela waktu sekolahnya which make him be a better guy, hingga tentunya, drama dalam Gossip Girl – I Will Always Love You meruncing ketika Nate, yang setelah empat bulan berlayar, memutuskan balik ke Upper East Side. And then, the drama is starting again, just like the old times.

The complicated love-line back! And it almost take one year to solve it!  Ya, Von Ziegesar sengaja memunculkan para couple favorite di final installment ini yang supposedly be three happy couple till the end of the novel, Blair with Chuck, Serena with Dan and Jenny with Nate. But we all know, the happy ending fairy tale isn’t exist. The more they change, the more they stay the same. Jealousy-part still there. Von Ziegesar membuat pembaca melihat bagaimana love/hate relationship Serena – Blair kembali diuji ketika Nate-whore kembali menginginkan mereka berdua. What will they do? Do they will say yes to Nate’s ask? Luckily, gadis-gadis Upper East Side telah dewasa (yes, they should, no?).

Ya, ending  Gossip Girl – I Will Always Love You ditutup dengan sempurna, membuat perjuangan movietard memegang novel fiksi setebal hampir 400 halaman itu menjadi terbayar. Walaupun begitu, jujur, ada bab-bab yang membosankan juga di dalamnya, such as Vanessa’s part, I never ever like her so I don’t give my time to read her part. Pada pertengahan pun terdapat part yang cukup seru, tepatnya ketika pada Christmas, instead of Serena and Blair yang get back together with Nate, justru malah Jenny lost his V-card to Nate, and even if she lost it to Nate, at the end, she realize she didn’t belong to him. Ah, love-life is so complicated, no?

Above all, membaca kisah Upper East Side’s gang memang menyenangkan, dan yang tambah menyenangkan, they grew up, even Chuck Bass grew up!  Perjalanan traveling berdua antara Blair dan Serena tanpa Nate adalah tanda bahwa alih-alih kembali membiarkan Nate membuat keputusan *yang sebetulnya juga tidak bisa ia lakukan*, Serena-lah yang menjadi decision maker dalam Gossip Girl – I Will Always Love You. She loves Nate, but she loves her BFF more and more. And Nate isn’t worth it all to came between Serena and Blair. They’re breaking the cycle finally, and that’s why it’s called grow up!  Seperti yang ditulis Gossip Girl di akhir kisah,

“In the spirit of growing up, hug the girl who made your high school career a living hell, forgive the boy who dumped you without warning only to date your best friend. Not only will keep your enemies close, you may even make a new friend. Let’s make all nice for now.” [p. 387]

My Rate
3 stars. It’s a must have since it’s the finale book of Gossip Girl’s series and yes, it had a perfect ending! Girl love the boy but no matter what happened, girl love her best friend more and more. Well, walaupun terukur tebal untuk ukuran teen fiction, movietard justru menyukai ukuran novel ini yang besar karena font jadi ikut membesar, yay!
Book Details
Title: Gossip Girl – I Will Always Love You || Author : Cecily von Ziegesar || Publisher : Poppy Hachette Book Group, United States || Year : 2009 || Genre : Teen Fiction || Page: 387 || Price : $ 10,99 || Grab it on : Gramedia Bookstore, Grand Indonesia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s