Mansfield Park

Mansfield-Park-movie-759689

The Plot
Ini cerita tentang Fanny Price (Frances O’Connor) yang tinggal di Mansfield Park dan relasi dia sama keluarga Betram, especially sama anak cowok bontot keluarga Betram, Edmund (Johnny Lee Miller).

The Comment
I Looked out for this movie since a long time ago. Ada dua faktor, pertama,  movietard udah nonton (baru dua sih tepatnya) film based on Jane Austen’s novel adaptation macem Sense & Sensibility atau Pride & Prejudice. Honestly, movietard suka sama spirit Austen dalam setiap ceritanya, it’s about woman and her struggling at the 19th century. Kedua (oke, bagian ini nggak penting)  it’s Johnny Lee Miller’s movie! I had a crush since Trainspotting with that Angelina Jolie’s ex.

Mansfield Park versi film ini dibuat tahun 1999, an old one and not really popular like Pride & Prejudice. Untungnya nemu di rental tapiiiiii….movietard ngerusakin dvdnya, ampe retak tuh kepingan disc. So, ya, movietard mesti ganti and damn it (again!) tuh dvd sialan keluaran region 1, argggghhh!!!!!!!!!!!!! Holy mother of money! Begitu beratnya perjuangan untuk film ini (lebay).

Walaupun sempet bosen di awal, lama kelamaan movietard suka film ini. It’s a movie with good character driven. Austen membuat karakter Fanny Price jauh lebih kompleks dibanding  karakter perempuan dalam karya sebelumnya. Uhmm well, banyak orang mungkin menganggap Fanny sosok yang naif, imho, she’s just a girl who want to be honest with herself. Fanny is a strong girl, and most important, she always fights for her true love. Dan okenya, O’Connor sangat adorable membawakan sosok Fanny dibandingkan saat Knightley menjadi Liz Bennett yang terlihat sangat menye di Pride & Prejudice. Dan setiap kali Fanny ini ngomong sesuatu yang buat lingkungannya kaget,  here’s Fanny’s fave quote

PDVD_363

“The effect of education, I suppose.”

Secara menyeluruh, plot film ini membawa kita melihat sistem sosial England di abad 19an, bahwa status sosial ditentukan dari penghasilan dan pekerjaan (bagi laki-laki) dan posisi perempuan adalah nyonya rumah di mana Austen secara ironis ngasih gambaran, apa yang akan terjadi jika kita memilih menikah demi harta atau cinta (ewww…. dangdut!). Laki-laki mungkin tidak akan pernah bisa ngerasa asiknya film ini,  tapi bagi perempuan, ini adalah salah satu motivator untuk membuat anda memiliki faith bahwa true love is exist, walaupun tidak harus dalam sosok Johnny Lee yang cute.

5 thoughts on “Mansfield Park

  1. Hmmm, P&P-nya keira knightley emang agak2 menye, tapi musiknya bagus bgt….iya kan? (not to mention that the “Mr.Darcy” here looks so fine…hahaha)
    oh, when will i stop watching movies for the boys? i wonder when oh when…

    • Mr.Darcy wasn’t stealing my heart as great as Edmund at Mansfield…have you ever watch Mansfield? I think u’ll love Edmund more.
      Errrrr….to told you the truth, we’re on the same boat. Don’t worry liaaaa….girls couldn’t stop talking about boys is just like…sun rise in the east, that’s never change until the armageddon rite?

  2. No, I haven’t watched it yet, but my sister has.
    She’s actually a fan of Jane Austen movies too. But she didn’t like this one. She recommended Persuasion instead.
    Hmm, 2 fans of Jane Austen’s works having different opinions about Mansfield Park made me more curious to watch this movie.
    I’ll put it in my soon-to-be-watched movie list!
    (I cant wait to see Edmund too!)

  3. mansfield park is too complicated.. but i do love the ending considering that fanny rejected another good-looking guy to be with edmund..

    • hahh? complicated gimana fa? the story is so simple kok, fight for your true love,that’s it…iya kan?
      eh Persuasion itu yang terbitan BBC gitu ato amerika punya?gue sempet liat tapi takutnya salah versi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s